Genel

KABEV PROJESİ İZMİR SAHA ZİYARETLERİ TAMAMLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında İzmir’de enerji verimliliği uygulamaları tamamlanan İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne saha ziyareti düzenlendi. Saha ziyaretine Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Namık Güver, Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanı Esra Turan Tombak ve Şube Müdürü Dilaver Çığır katıldı.

İlk olarak KABEV Projesi ile enerji verimli olarak yenilenen İzmir Bakırçay Üniversitesi kampüsünde yapılan uygulamalar incelendi. Üniversite binasında yapılan dış cephe ve çatı yalıtımı ile pencere değişimi ve mekanik sistemlerin yenilenmesi ile yıllık 130.639 kWh enerji tasarrufu sağlanıyor. Derslik pencerelerine takılan ısı geri kazanımlı havalandırma üniteleri enerji tasarrufuna destek olmanın yanı sıra sınıflardaki konfor şartlarını artırıyor. Üniversite otoparkına kurulan güneş enerjisi santrali ile üniversitenin yıllık enerji tüketiminin yüzde 68’ine denk gelen 312.126 kWh elektrik üretimi yapılmaktadır. Üretilen elektrik 22 evin bir yıllık enerji tüketimine denk geliyor ve 44 ağacı koruyor. Otoparka bir çatı görevi görecek şekilde inşa edilen paneller hem yaz hem kış mevsimlerinde park halindeki araçların dış çevre etkilerinden korunmasına da katkıda bulunuyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş da yapılan çalışmaların Bakırçay Üniversitesinin yeşil kampüs olması için önemli olduğunu ifade etti.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) ise 7 binada enerji verimliliği uygulamaları tamamlanarak kampüs genelinde %48 enerji tasarrufu sağlanmıştır. Kütüphane ve Mimarlık Fakültesi binalarında yapılan yalıtım uygulaması ile enerjiden yıllık 39.353 kWh tasarruf edilmektedir. Mekanik sistemlerde, pompa, hidrofor, fan ve motorların yüksek verimli yeni nesil ürünlerle değiştirilmesinin ardından enerjiden yüzde 5 – 10 oranlarında tasarruf edilmektedir. Ayrıca pompa sistemlerindeki yenileme binalarda konfor artışı sağlayarak tesisat sistemindeki ekipmanların uzun yıllar sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. İYTE binalarında kullanılan ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları ile atık ısı sisteme dahil edilerek, ısıtma yükü azaltılmaktadır. Kampüse yapılan cihaz renovasyonları ve otomasyon sistemi iyileştirmeleri ile yıllık toplam 2.733.018 kWh enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu miktar ise yaklaşık 195 evin bir yıllık enerji tüketimine karşılık geliyor ve 385 ağacın korunmasına katkı sağlıyor. Bina çatılarına kurulan güneş enerjisi santrali ile yıllık 426.508 kWh üretim yapılarak enerji verimliliğinde artış ve ulusal bazda tasarruf amaçlandı.

Projenin bu üniversitelerdeki çalışmaları bakanlık tarafından yapılacak enerji izlemesi faaliyetleri ile değerlendirilmeye devam edilecek. Enerji izlemesi sayesinde sayısal hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı tespit edilecek.