Genel

Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi (KAYEP) ilk saha ziyaretini Kayseri’ye gerçekleştirdi.

Dünya Bankası tarafından 13 Haziran 2023 tarihinde onaylanan Kamu ve Belediye Yenilebilir Enerji Projesi (KAYEP) T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası tarafından uygulanacaktır. Türkiye’ye 549 milyon ABD doları tutarında kredi sağlanacak olan, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün kamu binaları bileşeninin ana yürütücü kurumu olduğu proje ile tüm Türkiye genelinde üniversite kampüsleri, idari binalar ve hastanelerin açık otoparklarına kurulacak güneş enerjisi santralleri sayesinde elektrik üretimi sağlanacaktır.

Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi ile Türkiye’nin kamu sektöründe yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasını desteklenecek olup, enerji verimliliğini artırarak enerji faturalarını ve zararlı karbon salınımlarını azaltılacaktır. Proje kapsamında kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımını sağlamanın yanı sıra artmakta olan enerji bedellerinin enerji faturaları üzerindeki etkisini hafifletilecek ve bu sayede Türkiye’nin verdiği iklim taahhütlerinin de yerine getirilmesine destek olunacaktır.  

Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi Türkiye’nin 2018-2033 Mali Yıl dönemini kapsayan ve üç ana eksen olarak büyüme, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik üzerinde odaklanan Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) ile de uyumluluk göstermektedir.

Proje’nin onaylanması ile birlikte, KAYEP proje ekibi çalışmalarına hızla başlamış olup, 7-09 Ocak 2024 tarihleri arasında ilk saha ziyaretini Kayseri’ye gerçekleştirmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü teknik ekibiyle birlikte müşavir firma ekibinin de katılım sağladığı ziyaret kapsamında Kayseri ili İncesu Kaymakamlığı, Kayseri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Kayseri Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi’nde saha incelemelerinde bulunulmuş olup fizibilite çalışmaları değerlendirilmiştir.

KAYE Projesi ile ilgili detay ve haberler için https://kamuenerji.csb.gov.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.