Genel

Kamuda İlk Enerji Performans Sözleşmesi İmzalandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi kapsamında Enerji Performans Sözleşmesi uygulanacak ilk kamu binası Bursa Anadolu Kız Lisesi oldu. Proje ile okul kampüsünde yüzde 80 enerji verimliliği hedefleniyor.

Enerji verimliliği performansı bir yıl boyunca takip edilip doğrulanacak

Projenin ilk etabında, yüklenici firma tarafından yatırım seviyesinde detaylı enerji etüt raporu hazırlanacak. Ardından tadilat uygulama projeleri tamamlanacak ve tadilat işleri sonrasında performans ölçme ve doğrulaması yapılacak. Böylelikle Türkiye’de bir ilk olarak, enerji verimliliği yapılan bir projede tadilat işlerinin bitiminden sonraki bir yıllık süreçte enerji verimliliği performans seviyesi ölçülüp doğrulanacak. Proje kapsamında enerji verimliliği tadilat işleri ödemelerinin bir kısmı, doğrulaması yapılan performans seviyesine bağlı olarak yapılacak. Enerji tadilatının 2022 yılının başında, performansa dayalı ödeme sürecinin ise 2023 yılının başında tamamlanması planlanıyor.

Yüzde 80 enerji verimliliği hedefleniyor

Cephe yalıtımı, pencerelerin yüksek performanslı pencereler ile değiştirilmesi, kazan değişimi, ısıtma sisteminde termostatik vana ve değişken hızlı pompaların kullanımı, sıcak su için güneş enerji sistemi, LED aydınlatma, fotovoltaik güneş panelleri ile yerinde elektrik üretimi ve enerji izleme sistemleri gibi enerji verimliliği uygulamalarının gerçekleştirileceği projenin sonunda, okul kampüsünde yüzde 80 enerji verimliliği hedefleniyor.

KABEV projesi kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde 45 adet binada daha Enerji Performans Sözleşmesi kapsamında enerji verimliliği uygulamaları yapılması planlanıyor.

Dünya Bankası web sitesinde yayınlanan, KABEV projesi ve Enerji Performans Sözleşmesi ile ilgili detayların da yer aldığı,”Kamu Sektöründe Enerji Verimliliğini Artırmak için Enerji Hizmeti Sağlayan Şirketlerin Desteklenmesi” başlıklı yazıya aşağıda verilen linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://www.worldbank.org/en/country/turkey/brief/turkey-boosting-energy-service-companies-to-increase-energy-efficiency-in-the-public-sector